"Ik kom hier al zo lang!"

Hoi. Ik ben Tessa en heb diabetes. Vandaag moet ik naar het ziekenhuis voor de 3-maandelijkse controle op de diabetespoli.

Diabetes, wat is dat?

Toen ik 5 jaar was had ik vage klachten. Ik was moe, voelde me niet lekker, kreeg steeds meer dorst èn ik viel steeds meer af. Na bloed- en urineonderzoek bleek dus dat ik ‘diabetes mellitus type 1’ had. Ze noemen het ook wel suikerziekte.

Wat doe je eraan?

Sindsdien moet ik elke dag een paar keer mijn bloedsuikers meten. Dat doe je met een vingerprikje. En dan insuline spuiten. Tegenwoordig heb ik een insulinepomp, dus hoef ik niet meer minimaal 3x per dag de insuline zelf in mijn been te spuiten.

Wie is er vandaag met je meegegaan?

1 van mijn ouders gaat altijd met me mee. Ik woon in Nieuw Vennep, dus ik heb ze nodig voor het vervoer, haha.

Vind je het vervelend om naar het ziekenhuis te gaan?

Nee. Totaal niet. Ik kom hier al zo lang en ik weet precies wat er allemaal gaat gebeuren. 1 keer per jaar moet ik bloed laten prikken. Dat gebeurt al sinds ik 1 jaar ben, want toen bleek dat ik ook coeliakie (glutenovergevoeligheid) heb. En sinds mijn 5e heb ik dus ook diabetes.

Wat gebeurt er bij een controle?

Ik ga altijd naar dezelfde diabetesverpleegkundige en diabeteskinderarts. We praten even bij over de bloedsuikerwaardes. Soms veranderen we de instellingen in de insulinepomp. 1 keer per jaar moet ik vóór de controle-afspraak bloed laten prikken. Bij het volgende bezoek wordt de bloeddruk gemeten en doen ze een kort lichamelijk onderzoek (voelen of de buik soepel is en het gevoel in de zenuwen checken).

Wat vind je goed in het ziekenhuis?

Ik hoef nooit lang te wachten totdat ik aan de beurt ben.

Heb je nog tips?

Als je vragen hebt voor de arts of verpleegkundige, schrijf ze dan van tevoren op. Dan vergeet je ze niet! En stel ook gewoon vragen als je iets niet begrijpt.

Tessa: 'Ik voelde me niet lekker en kreeg steeds meer dorst.'

Lees het verhaal van:

 

  • Tessa (15) - heeft diabetes
  • Pearly (13) - moest aan haar polsen geopereerd
  • Frederique (15) - een onsteking in haar enkel